top of page

Aflevering 2: kop (koffie) op, kun jij ook!

Chemex

Een mooi glazen zandloper met houten kraag als koffiepot hebben?

Genieten van een zacht kopje koffie?

Het antwoord daarop is: de chemex!


Wat heb je nodig voor een kopje koffie?

Chemex

Filter voor chemex

30 gram koffiebonen

Weegschaal

Kopje

Ketel (waterkoker kan ook)

Koffiemaler(en de bijbehorende spierballen)

Water


Hoe dan?

Stap 1: weeg 30 gram koffiebonen per kopje af.

Stap 2: maal die bonen!

Stap 3: plaats de filter in de chemex en schenk er water overheen. De ideale

watertemperatuur is rond de 90 graden.


Waarom? Door dit te doen voorkom je dat je koffie naar papier smaakt.

Water doorgelopen? Gooi het water weg.


Stap 4: doe de koffie in de koffiefilter.

Stap 5: giet hier vervolgens 50 ml water bij. Het water dien je als volgt op te gieten:

- begin in het midden van de filter met schenken

- werk in cirkels

- van binnen naar buiten


Stap 6: laat de koffie bloomen. Ongeveer een halve minuut.

Stap 7: giet de overige 450 ml water bij op dezelfde wijze.

Stap 8: wacht 4 minuten. Heb je al een kopje klaar staan?

Stap 9: haal het koffiefilter eruit.


Stap 10: schenk de koffie in, maak een foto (of filmpje) en deel deze op socials met #noordcoffee en geniet van je koffie!


Kijk het filmpje hieronder om te zien hoe Yves 'm zet!


27 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Wat is nu het verschil tussen een dark en light roast?

Elke groene koffieboon bezit zijn eigen smaken en aroma’s en het is de taak van de koffiebrander om dit pakket er het beste uit te halen. Koffie wordt gebrand in een machine, met daarin een draaiende

bottom of page