top of page
AEnB2UoNAJYO1OR8PuqkpQ0uRjj00_DcAqjIy7UZ

KOFFIE

FACTS

WAAR BEGON DE KOFFIE TEELD?

Het begin van de koffieteelt in Nederland.

In de 17e eeuw spoorde Amsterdamse burgemeester Nicolaas Witsen Adriaan van Ommen, commandeur van Malabar, aan om enkele koffieplantjes naar de VOC-vestiging in Batavia te sturen. Deze werden geplant op de Kedawoeng-plantage in Batavia, maar de oogst mislukte. In 1699 bracht Henricus Zwaaydecroon stekjes vanuit Malabar mee naar Batavia, wat resulteerde in een goede oogst.

 

In 1706 werden de eerste koffiemonsters en een koffieplant naar Amsterdam verscheept. De zaden van de plant werden verder opgekweekt in de plantentuin van Amsterdam en naar andere Europese landen verstuurd.

Nederland werd het eerste commerciële koffie-exporterende land. Ze teelden koffie op de plantages van Celebes en Sumatra. Aan het einde van de 17e eeuw smokkelden Nederlandse zeevaarders Coffea arabica van Mokka naar Java, waar de plant goed bleek te groeien. De Nederlanders brachten ook koffie naar Sri Lanka en Zuid-Amerika, waar de koffiecultuur van start ging in de 18e eeuw. Het Amsterdamse stadsbestuur gaf in 1709 een koffieplantje cadeau aan Lodewijk XIV, dat werd opgekweekt in de Jardin des Plantes in Parijs. De stekken belandden in de Franse overzeese gebiedsdelen en vervolgens ook in Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

 

 

 

 

 

Het begin van de koffieteelt in Zuid-Amerika, Afrika en andere landen

 

Nadat de Nederlanders in 1718 koffieplanten naar Nederlands Guyana (Suriname) wisten te krijgen en hier koffieplantages hebben ingericht, verspreidde de teelt zich snel over heel Zuid-Amerika. Portugezen wisten koffiezaden of -stekjes te bemachtigen en zetten rond 1727 in Brazilië in Franse koloniën zoals Martinique en Frans-Guyana koffieplantages op. In 1760 werden koffieplanten of zaaigoed vanuit Goa naar het huidige India geïmporteerd. De prijs van koffie daalde verder door de almaar grotere productie.

 

De teelt van koffie werd ter hand genomen in de verschillende Afrikaanse koloniën van België, Duitsland en Frankrijk vanaf eind 19e, begin 20e eeuw. In 1857 ging de teelt in de Franse protectoraten in Vietnam van start. De koffieproductie groeide sterk in de laatste decennia van de twintigste eeuw in enkele landen die eerder slechts een bescheiden positie in de koffiemarkt innamen, waaronder Ethiopië en Vietnam, dat rond de eeuwwisseling het op een na grootste koffieproducerende land ter wereld werd. Amsterdam wordt beschouwd als het eerste belangrijke internationale koffiehandelscentrum.

bottom of page