top of page
NCR-Promotieshoot-783.jpg

KOFFIE

OP HET WERK

HOEVEEL KOST EEN KOP KOFFIE OP KANTOOR?

Nederlanders drinken gemiddeld vier koppen koffie per dag, waarvan een groot aantal op het werk. Nederland heeft daarom ook een plekje in de top 5 van de landen waar de meeste koffie gedronken wordt. Maar wat kost een kopje koffie nu eigenlijk?

De machine

De helft van de kopjes die er totaal gedronken worden is zwarte koffie.

De andere helft zijn alle andere koffies met melk.

Hierbij kun je denken aan een cappuccino, latte macchiato.

Heb je een bonenmachine dan kost de aanschaf ongeveer 3600 euro.

Dit is de meest voorkomende machine in bedrijven.

Hier komt dan nog ongeveer 600 euro per jaar onderhoud bij.

Wanneer je een machine huurt ben je rond de 1500 euro per jaar kwijt,

inclusief onderhoud.

Bekijk hier onze koffiemachine's

Ingrediënten

De prijs is verschillend per machine, dit is voor een gehuurde machine anders dan voor een gekochte. Ook is de prijs verschillend per soorten koffie en hoe sterk jij je koffie zet. Er wordt met één machine ruim genomen 9600 kopjes koffie per jaar gezet (dat is 80 kilo koffie).

Voor een kilo koffiebonen betaal je rond de 16 euro. Van 1 kilo kan je 120 kopjes zetten en dat betekent dus dat je ongeveer 13 cent per kopje moet rekenen voor de ingrediënten.

Maar dan ben je er nog niet. Eén op de vijf mensen drinkt melk in zijn koffie. Een cupje melk kost circa 5 cent. Een zakje suiker kost 2 cent en een roerstaafje 0,04 cent. Pak je er een kartonnen bekertje bij, dan kost dat 5 cent per stuk.

Omdat de bonen niet meer met de hand gemalen worden gebruik je ook stroom met een apparaat. Daarnaast gebruik je ook water. Hier moet je rekening houden met 2 cent per kopje. Wanneer je deze kosten bij elkaar optelt kom je op 39 tot 41 cent per kopje uit, afhankelijk of je het apparaat koopt of huurt.

Koffiepauze
bottom of page