top of page
barnderij 3.jpg

KOFFIE

BEREIDEN

Hoe wordt koffie geproduceerd?

De zaden

De zaden van de koffieplant worden koffiebonen genoemd maar dit is plantkundig gezien niet juist. Van de ontvelde, gedroogde, geroosterde en gemalen zaden van de koffieplant wordt Koffie gemaakt. De vrucht van de koffieplant is een steenvrucht. Dat is een vrucht met een dikke harde pit en een dun laagje vruchtvlees. Deze pit (oftewel zaad) lijkt echter sterk op een boon en wordt daarom koffieboon genoemd. De bessen worden weleens selectief geplukt voor de duurdere koffie, maar meestal worden alle bessen geplukt, zowel de rode als de groene. Na zo’n acht maanden wanneer de bessen rijp genoeg zijn om te geplukt te worden, verkleuren ze van groen naar rood. Hierna volgt eventueel nog een selectie waarbij de mindere bessen worden weggegooid.

Het natte en droge proces

Hierna volgt een stap die het natte proces wordt genoemd. 

In een bassin met water blijven de onrijpe bessen drijven en de rijpe zinken. 

De drijvende bessen worden er dan uitgeschept en bij de rijpe bessen 

wordt het vruchtvlees verwijderd. Het vruchtvlees wordt verwijderd door de bessen

onder water door een rooster te persen. Het overige vruchtvlees laat men

vervolgens fermenteren, wat een à twee dagen duurt.

Hierna worden de pitten machinaal geborsteld tot ze schoon zijn van vruchtvlees.

Oorspronkelijk werd het natte proces overgeslagen en werden de bonen

met vruchtvlees en al gedroogd; dit gebeurt ook nu soms nog wel.

In de zon, op een vloer of op een tafel worden de vrijgekomen koffiebonen gedroogd. Om de paar uur moeten de bonen omgeroerd worden. Aangezien de bonen ook niet té droog mogen worden is dit een kwetsbaar proces. Soms worden speciale ovens gebruikt om de bonen te drogen. Dit wordt het droge proces genoemd.

Sorteren

Voordat de bonen gesorteerd worden op verschillende kwaliteitscriteria en gemengd worden, worden de bonen als ze droog zijn eerst nogmaals geborsteld om de laatste ongewenste laagjes eraf te krijgen. Door het mengen van verschillende selecties streeft men een smaak te krijgen die door de jaren heen hetzelfde is, voor een bepaalde aankoopprijs.

Branden

Hierna volgt het koffiebranden. In een speciale over worden de bonen geroosterd, met een beetje olie, tot dat ze de juiste geur krijgen. Zo’n zevenhonderd verschillende chemische stoffen ontstaan er tijdens het roosteren. De bonen worden vervolgens verkocht op twee verschillende manieren een deel van de gebrande bonen wordt gemalen, vacuüm verpakt,

en geleverd aan winkels. Een ander deel wordt ongemalen verkocht.

Vind hier meer over onze branderij.

Monsooned coffee

Er bestaat ook nog een speciale manier om koffie te bewerken. Deze manier heet monsooned coffee dit houd in dat het de ongebrande koffieboon aan zeelucht blootgesteld wordt. De bonen worden minder zuur door de tropische zeelucht.

Dit was een onderdeel van het vast proces toen de koffie in Europa geïntroduceerd werd. De koffie moest immers vanuit Jemen helemaal om Afrika heen vervoerd worden. Dit proces viel weg toen het Suezkanaal geopend werd. Er zijn echter nog bepaalde koffiesoorten die nog steeds in open pakhuizen aan de kust blootgesteld worden aan zeelucht. Er bestaan verschillende chemische processen om cafeïnevrije koffie te maken. Deze cafeïne-extractie wordt uitgevoerd op de nog ongebrande bonen.

natteproces koffie.jpg
bottom of page