
KOFFIE
BEREIDEN
Welke dranken kun je maken met koffie?
Koffie wordt behalve in pure vorm ook vaak gedronken met melk, alcohol of andere toevoegingen.
Ijskoffies
-
Café liégeois, Frans nagerecht gemaakt van espresso, karamel of Luikse stroop, peket, roomijs en slagroom.
-
Frappé, opgeklopte oploskoffie met water en ijs.
-
IJskoffie, een mengsel van sterke koffie (espresso, ijsklontjes, melk en (vanille)suiker.
-
Shakerato, een niet-alcoholische cocktail gemaakt van espresso met suiker of siroop en klein gemaakte ijsklontjes. De naam verwijst naar het schudden tijdens het maken van de cocktail.
Melk en room koffies
-
Café cassé, bestaat uit een laag melk, een laag Marokkaanse koffie en een laag melkschuim.
-
Caffè latte of Café au lait, een espresso met warme (gestoomde) melk
-
Caffè macchiato of Espresso macchiato: expresso met daarop een á twee lepels schuim
-
Cortado: bestaat voor 30 tot 50 procent uit warme melk op een shot espresso.
-
Koffie verkeerd of lait russe: een gewone koffie met tenminste evenveel gestoomde of gekookte melk.
-
Cappuccino: drie gelijke delen gestoomde melk, geschuimde melk
-
Flat white: een dubbele espresso met 130 ml gestoomde melk en een beetje melkschuim.
-
Latte macchiato: 150 ml warme melk en een shot espresso, aangevuld met melkschuim.
-
Wienermelange: romige, gesuikerde koffie, afgewerkt met slagroom en cacaopoeder.
Koffies met alcohol
Thee met koffie
-
Yuenyeung: drie delen koffie met zeven delen Hongkongse melkthee.
-
Backwoods Twisted Palm Tree: 1 deel zwarte koffie, 1 deel zwarte thee, citroensap, limoensap, sinaasappelsap (optioneel) & een zoetstof
Koffies met ei
-
Noorse eierkoffie: koffie gezet van een koffiepoeder-ei-watermengsel.
-
Vietnamese eierkoffie (Cà Phê Trứng): een eierdooier gemengd
-
met twee theelepels gecondenseerde melk boven op een glas Vietnamese koffie.
-
Zweedse eierkoffie: een compleet ei dat wordt gemixt met
-
koffiepoeder en vervolgens gekookt, waarna deze gekookte koffieomelet wordt gebruikt om met behulp van een cafetière koffie te maken.
