top of page
AEnB2UoNAJYO1OR8PuqkpQ0uRjj00_DcAqjIy7UZ

KOFFIE

FACTS

WIE HEEFT KOFFIE ONTDEKT?

Het koninkrijk Kaffa: ontdekking van koffie

Het koninkrijk Kaffa, gelegen in het huidige Ethiopië, wordt beschouwd als de oorsprong van koffie. Hier werd de koffieboon voor het eerst opgemerkt door de mens (ongeveer c. 1390-1897), die deze boon buna, bunn of bunchum noemde.

 

Kaldi: legendarische ontdekking van koffie

Er zijn verschillende legendes over de ontdekking van koffie. Een van deze legendes gaat over een herder genaamd Kaldi. Hij merkte op dat zijn geiten opgewonden werden na het eten van bepaalde bessen. Kaldi plukte een aantal van deze bessen en kookte ze, waardoor hij een aftreksel kreeg met een onbekende geur voor die tijd. De drank gaf een gevoel van voldoening en helderheid, maar was bitter.

 

Soefigeleerde en verbannen geestelijke

Er zijn nog twee andere verhalen over de ontdekking van koffie. Een Soefigeleerde uit Jemen maakte van de bessen een drankje en hierdoor zou koffie de nieuwe religieuze drank worden en wijn vervangen. De andere legende gaat over een geestelijke die uit de Jemenitische havenstad Mokka verbannen was naar de woestijn en daar vanwege de honger de bessen van een koffieplant kookte. De koffiesoort mokka is vernoemd naar de havenstad Mokka, die destijds de belangrijkste distribiteur was vanwaar de koffie naar Egypte en Syrië werd getransporteerd.

 

Populariteit van koffie

De Arabische handelaren en de beroemde Perzische arts Avicenna waren op een gegeven moment op de hoogte van de drank. De teelt van koffieplanten werd naar alle waarschijnlijkheid door de Arabieren in gang gezet. Koffie werd snel populair in de meeste islamitische landen, ondanks pogingen tot geheimhouding en het handhaven van een uitvoerverbod. Vanwege het stimulerende en verslavende effect werd de drank verboden in zowel islamitische als Ethiopische christelijke geestelijken. In de loop van de tijd werden deze verboden weer ongedaan gemaakt.

 

Interessante feiten over koffie

Wist je dat:

  1. De perfecte watertemperatuur om koffie te maken 86 graden Celsius is?

  2. In Nederland gemiddeld 8,4 kilo koffie per persoon per jaar wordt gedronken?

  3. De aroma's van koffie afhankelijk zijn van welk glas/kopje je gebruikt?

  4. Koffie het meest effectief is tussen 9:30 en 11:30?

  5. Koffie drinken kan helpen om vet te verbranden?

  6. Koffie na olie het meest geëxporteerde product is?

  7. Koffie de bloedsomloop kan stimuleren?

  8. Koffiebonen eigenlijk pitten van vruchten zijn en geen bonen?

DALL·E 2023-07-27 11.00.52 - generate an image for a beamer format of kaldi from etiopie w
bottom of page