
KOFFIE
FACTS
Hoelang is koffie houdbaar?
Koffiebonen worden vaak gezien als droogwaren. Toch zijn koffiebonen wel degelijk een versproduct
en dus beperkt houdbaar. Oude koffie is niet slecht voor de gezondheid maar de smaak van de koffie wordt steeds minder. Door koffiebonen op de juiste manier te bewaren, kun je de levensduur rekken
en de smaak zo lang mogelijk op peil houden.
Vocht
Het vochtgehalte van vers gebrande koffie ligt tussen de 1 en 2 procent. Er zijn ook koffies die tot 4% vocht bevatten, dit zijn bij de koffies die gekoeld worden met water. Vochten en luchtvochtigheid (tijdens verpakken en in de ruimte) zorgen ervoor dat chemische processen het verouderen en oxideren van koffie versnellen. Bij luchtvochtigheid is de invloed veel kleiner, maar heeft zeker invloed
Temperatuur
Niet alleen vocht heeft invloed op de kwaliteit van de koffie, ook de temperatuur van de koffiebonen is heel erg belangrijk. Als je de bonen niet op de juiste temperatuur bewaard gaat het verouderingsproces veel sneller.
Om het verouderingsproces te vertragen moet je de temperatuur verlagen.
De ideale bewaartemperatuur is tussen de 10 en 20 graden.
Maar als het temperatuurverschil tussen de opslag en plaats van bereiding te groot is,
kan condens vormen op de koffiebonen. Dit is nadelig voor de smaak. Laat de koffiezakken in zo’n geval altijd even acclimatiseren voor dat je de zak open maakt.
Het invriezen van bonen
Wanneer je koffiebonen invriest heeft dit een veel invloed op het smaakbehoud.
Als je de bonen invriest kan het behoud verlengd worden van 1-4 weken tot 3-12 maanden.
Hoelang het verouderingsproces precies verlengt kun je nooit met zekerheid zeggen
omdat het afhankelijk is van meerder factoren zoals kwaliteit van de verpakking, de herkomst van de koffie en de brandkleur. Dit is niet van toepassing op een al geopende verpakking, vries nooit een open verpakking in.
Zuurstof
Zuurstof heeft de meeste invloed op het verouderingsproces.
Als er te weinig zuurstof is dan ontstaat er tijden het branden co2 in de koffiebonen.
De gevolgen van de co2 is dat de koffie en de vetten erg vies kunnen smaken.
De aroma’s worden afgebroken en alleen de vezels en vetten blijven over. Als je vervolgens van deze bonen koffie zet, proef je alleen de smaken van vezels en vet.
Als er zuurstof aanwezig is in een verpakking met gebrande koffiebonen,
willen die bonen de balans van gassen binnen en buiten de bonen gelijk maken.
Dit betekent dat CO2 van binnen de boon naar buiten wil en zuurstof van buiten naar binnen wil.
Verpakking
De verpakking van de koffie is ook erg van belang voor de houdbaarheid
van de bonen. Deze verpakking moet van een materiaal zijn dat geen gassen
zoals zuurstof doorlaat. Ook moet de verpakking na het branden
goed luchtdicht afgesloten zijn. Gebrande koffie blijft nog enkele weken
ontgassen daarom dient de verpakking voorzien te zijn van een
overdrukventiel. Als deze er niet op zit kan de zak openspringen.
Zo’n ventiel werkt slechts één kant uit: gassen kunnen wel de verpakking
verlaten, zuurstof kan er niet in.
Licht
Ook licht heeft erg veel invloed op de smaak van koffiebonen, zeker direct zonlicht. UV licht breekt aroma’s af, waardoor de smaak snel vermindert. Bewaar daarom de bonen in een donkere verpakking.
