top of page
barnderij 3.jpg

KOFFIE

BEREIDEN

HOE ZET JE KOFFIE?
djesve.jpg

Welke maalgraad moet ik gebruiken?

Wanneer de gemalen koffiebonen niet lang met water in aanraking komtwordt er minder sterke koffie met meer smaak gezet. Espresso's hebben een fijnere maling waar het water doorheen geperst wordt. Dit wordt een sterkere koffie met een rijke smaak.

Koop hier onze gemalen koffie's.

 

Wat voor soort water heb ik nodig?

Het hoofdbestanddeel van koffie is water. De samenstelling van het water is erg belangrijk voor de smaak en voor het uiterlijk van de koffie. Water bevat een gehalte aan droge stof dit heeft invloed op het oplossingsvermogen van het water en de hoeveelheid koffie die nodig is om tot hetzelfde resultaat te komen. Het drinkwater zal dus de smaak, het uiterlijk en dus de waardering bepalen. Dezelfde koffie, gezet met leidingwater of bronwater zal een ander uiterlijk hebben en anders smaken.

 

Temperatuur

Om van de gemalen bonen koffie te maken, kan er doormiddel van verschillende methodes net niet kokend water aan de koffie toegevoegd worden. De methodes die hier voor gebruikt worden zijn de filtermethode en de espressomethode.

De smaak wordt bepaald door de temperatuur van het water. Bij lagere temperaturen blijft de smaak van de bonen dominant en bij hogere temperaturen domineert de gebrande smaak. Koude koffie, of "cold brew", wordt gemaakt op eenzelfde manier als filterkoffie, met het verschil dat er koud water gebruikt wordt. Er bestaan hiervoor ook gespecialiseerde toestellen. Doordat de koffie zich ontwikkelt met water op een andere temperatuur is de smaak volledig anders.

 

Zetmethodes

In het algemeen kun je de zetmethoden voor koffie in drie groepen onderscheiden

  • Filteren

  • Oplossen

  • Laten bezinken

 

Filteren

Met behulp van een papieren koffiefilter die in een houder geplaatst wordt, wordt filterkoffie gezet. Die papieren koffiefilter wordt gevuld met gemalen koffie waarop bijna-kokend water geschonken wordt. Onder het filter staat een koffiekan, het liefst au bain-marie. De meeste thuis gebruikte koffiezetters werken hetzelfde maardaarbij wordt de koffie op een elektrisch plaatje warm gehouden.

Oplossen

Oploskoffie wordt ook wel Instantkoffie genoemd. De oploskoffie kan in de vorm van koffiepoeder of -korrels direct in heet water worden opgelost. Bijna alle soorten bestaan ook in varianten zonder cafeïne (decafé). Instantkoffie kan ook met koud water verwerkt worden tot frappé.

Bezinken

Er zijn naast filteren en oplossen ook zetmethodes waarbij de gemalen bonen met heet water wordt opgegoten hierna laat je het koffiedik zinken. Het Indonesische kopi tubruk, (botsende koffie)  is erg bekent.  Deze naam legt zichzelf uit, het water botst met de koffie in het kopje tijdens het opgieten. Wanneer de koffie is bezonken wordt hij gedronken, het laatste beetje drab zal vervolgens niet opgedronken worden maar in het kopje gelaten.

Het laten bezinken kan zowel in een kan of pot.

Turkse koffie

Volgens een methode die algemeen bekend is in Turkije, Noord-Afrika, delen van Oost-Europa,

Iran en Griekenland wordt Turkse koffie gemaakt. Deze koffie is in verhouding met gewone koffie,

kort gebrand en is zeer fijn gemalen. De koffie wordt in een speciaal pannetje

dat meestal van brons of koper is gedaan, samen meteen gelijke hoeveelheid suiker.

Hier wordt dan water aan toegevoegd datheel langzaam aan de kook wordt gebracht.

Dan wordt het met koffieresidu en al in een kopje geschonken.

Dit pannetje wordt ook wel eencezve (djezwe) genoemd.

Soorten koffiemachines

De meest gebruikte methode van gemalen bonen koken was tot het begin van de 20e eeuw vergelijkbaar met Turkse koffie. Hierna kwamen modernere methoden in opmars. De eerste espressomachines kwamen in de tweede helft van de 20e eeuw op de markt. Dit was een nieuwe manier van koffie zetten, namelijk één kop tegelijk zetten, Het espressoapparaat, de mokkapot (uitgevonden in 1933) en de snelfiltermethode raakte ingeburgerd. Vanaf eind 20e eeuw raakten koffiepadapparaten in gebruik, waarmee automatisch een of twee koppen koffie per keer kunnen worden gemaakt.

Bekijk hier onze koffiemachines

Cafetiére

In de glazen kan van de cafetiére wordt de grof gemalen koffie gedaan. Daarna wordt er heet water (95 - 98 °C) gegoten waarin er in de gemalen koffie wordt geroerd. Vervolgens laat je het mengsel ongeveer vier minuten trekken, waarna de metalen of kunststof filter naar beneden wordt gedrukt. De koffie is dan klaar om te worden gedronken.

Mokkapot

Bij een mokkapot wordt eronder in vers water gedaan, vervolgens wordt het reservoir verwarmt. Door de druk die tijdens het opwarmen ontstaat, wordt het water met ongeveer 1,5 bar (afhankelijk van de maalgraad) door de koffie geperst

en vervolgens in het reservoir opgevangen. De zettijd hangt af van de grootte van het apparaat en varieert van vijf tot tien minuten. Een mokkapot is een driedelig metalen apparaat voor op het fornuis, bestaande uit een waterreservoir, daarop een trechtervormig koffiefilter en bovenaan een opvangreservoir voor de bereide koffie. De van oorsprong Italiaanse koffiepot wordt ook wel percolator genoemd, hoewel de methode verschilt.

 

Espressomethode

Voor een Espressokoffie wordt fijn gemalen koffie gebruikt, deze koffie wordt bereid in een espressomachine. In een filterbakje wordt de koffie aangedrukt met een fijne zeef dat in de filterdrager zit. De filterhouder wordt, meestal met een bajonetsluiting, onder het espressoapparaat vast gezet, waarna bij voorkeur gedemineraliseerd water met een temperatuur tussen 90 en 96 °C onder een druk van 9 bar door de koffie wordt geperst.

 

De koffiespecialist die de koffies bereid in een koffiebar wordt een barista genoemd.Barista is een Italiaans woord voor barkeeper. Maar terwijl een barista in Italië allerlei soorten dranken serveert, verwijst het woord in andere landen naar een persoon die voornamelijk op espresso-gebaseerde dranken bereidt en serveert.

Bekijk hier onze espressomachine's

Percoleren

Bij percoleren wordt de grof gemalen koffie in een filter boven in de koffiepot gedaan.

Via een buisje wordt er kokend water in de filter naar boven gestuurd, waarna de dan getrokken

koffie weer naar beneden loopt. Afhankelijk van de sterkte van de warmtebron is dit een

continuproces. Percoleren wordt gedaan sinds de zeventiende eeuw.

Vacuümmethode

De vacuümmethode is een vorm van percoleren. Het apparaat is gemaakt uit

twee glazen kolven, deze zijn op elkaar geplaatst. In de bovenste kolf zit een filter

voor de koffie en sluit luchtdicht op de onderste mondt uit en op een buis die

naar beneden loopt. De onderste glazen kolf wordt gevuld met heet water en wordt

naar boven stuwen. Hierop wordt de spiritusbrander weggenomen;  

de onderdruk die dan ontstaat zuigt het waterdoor de koffie en het filter terug naar beneden.

Koffiepad-apparaat

Voor een koffiepad-apparaat heb je pakketje met gemalen koffie nodig, 

deze moet geschikt zijn voor het type en merk automaat. De koffie is al door de fabrikant ingepakt in filterpapier, dit is ook een verschil met de snelfiltermethode. Doordat de gemalen koffie al ingepakt is kan er iedere keer dat je koffiezet precies dezelfde dosering gebruikt worden.

Nadat je de koffie gezet hebt blijft er geen losse prut over, maar een gemakkelijk en verwijderbaar weg te gooien pakje.

De sterkte van de koffie kan alleen met de hoeveelheid water aangepast worden want de dosering van de koffie is door de fabrikant bepaald.

Capsule-apparaat

Deze apparaten maken gebruik van luchtdichte capsules die de koffie bevatten. Hierdoor is de koffie lang houdbaar en zeer makkelijk te zetten. De capsule wordt in z'n geheel in de machine geplaatst en door de machine opengemaakt, waarna direct koffie wordt gezet met heet water onder hoge druk. De cups zijn van aluminium of plastic en soms van karton. De capsules worden aan twee zijdes door het apparaat doorgeprikt om het hete water erdoorheen te kunnen persen. Een voordeel van capsules is de versheid van de gemalen koffie. Direct na de oogst worden de koffiebonen gebrand en gemalen, waarna ze luchtdicht worden verpakt in capsules.

Door deze verwerkingsmethode blijven de aroma's en smaken van de koffie goed bewaard.

Het materiaal dat gebruikt wordt voor de capsule is van belang voor de versheid van de koffie.

Een kartonnen capsule dicht in het begin goed af, maar vocht en zuren uit de omgeving dringen langzaam door in de capsule. Plastic beschermt beter en aluminium is nog langer ondoordringbaar.

Een nadeel van plastic en aluminium capsules is dat ze minder goed te recyclen zijn en daardoor vaak in het restafval terecht komen.

Koffieautomaat

Koffieautomaten zijn vooral bedoeld voor kantines en op kantoren omdat er hier veel gebruik van gemaakt zal worden.

Ze gebruiken vaak instantkoffie of een vloeibaar koffieconcentraat, waardoor de koffie snel klaar is.

Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van fresh brew, dit houdt in dat het apparatuur de koffie vers en zet.

Dit wordt gedaan met versgemalen koffie. Fresh brew kun je vergelijkbaar met thuis zelf koffiezetten.

Er zijn machines die voor de gewone koffie/espresso "fresh brew" gebruiken en voor de "fundrinks" (cappuccino, Wiener melange enz.). Er zijn ook koffieautomaten die hele koffiebonen gebruiken en deze zelf malen.

Bekijk hier onze fresh brew machines

Vacúmmethode.jpg
bottom of page