top of page

Koffie uit Rwanda

De eerste koffieplant in Rwanda werd in 1904 geplant door de Duitsers. De variëteit die werd geplant was een natuurlijke mutatie van de Bourbon variëteit die zijn oorsprong vindt in Guatemala. Omdat de plant bij de Mibirizi Mission geplant werd wordt hij de Mibrizi variëteit genoemd. Via het gebied Kivu verspreidde de koffie zich vervolgens over Rwanda. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen Rwanda en Burundi in handen van onze naaste buren de Belgen. In de jaren 30 werden veel boeren door de Belgen gedwongen om koffie te verbouwen en werd er veel koffie geproduceerd, de kwaliteit was echter zeer laag. De enigen die verdienden aan koffie waren de kolonisten.



We zijn aangekomen in de jaren 90; koffie is ondanks de lage prijzen het belangrijkste export voor Rwanda. De genocide van 1994: de grootste bevolkingsgroep, de Hutu’s, probeerden de minderheid de Tutsi’s, die traditioneel aan de macht waren in Rwanda, uit te moorden. Binnen 100 dagen werden 800.000 Tutsi’s vermoord. Dit was zo’n 20% van de gehele bevolking. De historie achter de spanningen tussen deze twee bevolkingsgroepen zijn te complex om op de site van een koffiebranderij te behandelen, feit is dat deze traumatische historie nog vers in het geheugen ligt bij bijna alle mensen die je tegenkomt. Alle positieve ontwikkelingen die het land doormaakt over de afgelopen jaren zijn in ieder geval bewonderenswaardig, er opvallend genoeg onlosmakelijk verbonden met koffie, de erfenis van de kolonisator.





Terwijl het land herstelde van de genocide kwam er steeds meer aandacht voor koffie. In 2004 uitte zich dit in de aanleg van het eerste washing station. Dit breidde zich rap uit, naar tegenwoordig maar liefst 300 stations verspreid door het land. De ontwikkeling zette door en Rwanda was het eerste Afrikaanse land dat de Cup of Excellence organiseerde in 2008. Cup of Excellence (CoE) is een non-profitorganisatie die in 1999 is opgericht om bijzondere koffies uit de termijnmarkt sfeer te halen, ze niet meer op een hoop te gooien en de wereld kennis te laten maken met bijzondere koffies; direct van een plantage, van een trotse boer. CoE organiseert daarom competities waarbij de beste microlots door een strenge selectie gaan van een nationale jury en daarna een internationaal gezelschap van koffieproevers. Specialty coffee buyers van over de hele wereld begonnen steeds meer interesse te tonen in de koffies uit Rwanda. Rwanda, het land van de 1000 heuvels, heeft het juiste klimaat en genoeg hoogte om geweldige koffies te produceren. Op het moment maakt het land dit meer dan waar En smaakt de koffie van NOORD uit Rwanda dan ook heerlijk.


55 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Wat is nu het verschil tussen een dark en light roast?

Elke groene koffieboon bezit zijn eigen smaken en aroma’s en het is de taak van de koffiebrander om dit pakket er het beste uit te halen. Koffie wordt gebrand in een machine, met daarin een draaiende

bottom of page