top of page
barnderij 3.jpg

KOFFIE

hoe worden koffiebonen verbouwd?

Hoe koffiebonen worden verbouwd en geoogst

Koffiebonen zijn een van de meest verhandelde grondstoffen ter wereld en worden verbouwd in meer dan 70 landen, voornamelijk in tropische regio's. De meeste koffiebonen worden verbouwd op kleine familieboerderijen, die vaak lid zijn van coöperaties die hen ondersteunen bij de verkoop van hun producten.

 

Het kweken van koffiebonen begint met het planten van koffiezaailingen. Na ongeveer 3 tot 4 jaar zijn de bomen volgroeid en produceren ze vruchten, die bekend staan als "koffiekersen". De koffiekersen rijpen in ongeveer 6 tot 9 maanden en veranderen van groen naar rood wanneer ze klaar zijn om te worden geoogst.

 

De oogst van koffiebonen kan handmatig of machinaal worden gedaan. Bij handmatig oogsten worden de rijpe koffiekersen selectief geplukt, terwijl bij machinaal oogsten de hele boom in één keer wordt geoogst.

Na de oogst worden de koffiebonen verwerkt om de buitenste lagen van de koffiekersen te verwijderen en de bonen te scheiden van het vruchtvlees. Dit proces wordt "ontpulpen" genoemd en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de gewenste smaak en kwaliteit van de bonen.

Kortom, het verbouwen en oogsten van koffiebonen is een nauwgezet proces dat geduld, zorg en aandacht vereist. Door zorgvuldig te selecteren en te verwerken, kunnen koffieboeren een hoge kwaliteit en smaak van koffiebonen produceren die geliefd zijn bij koffieliefhebbers over de hele wereld.

bottom of page